Beyaz Kale
Türk Edebiyatı’nda Orhan Pamuk’u bu kadar geç keşfetmek gerçekten üzücü. Geçtiğimiz yıla kadar mantıklı bir sebebi olmasa da Orhan Pamuk okumaktan kendimi hep uzak tutumuştum.
Beyaz Kale romanını ilk okumaya başladığım andan itibaren konusu ve anlatım tarzı beni kendisine bağladı. Orhan Pamuk yine tarihsel bilgisini ve ayrıntıları ile çok güzel bir eser çıkartmış. Kitabın son kısmında kullandığı kaynakları da belirtmiş olması beni ayrıca sevindirdi. Kitapta bahsedilenlerin gerçek ayrıntılarına da ulaşabilmemi sağladı.
Kitabın konusu Osmanlı döneminde, Vedenikli bir köle ile bir Osmanlı’nın arasındaki farkların ve benzerliklerin üzerinden geçmekte. Bu iki kişi efendi – köle ilişkisi ile birlikte yaşamaya başladıktan bir süre sonra birbirlerinin kopyası haline gelir ve kendileri de hangi özelliği hangisinin hangisinden aldığını ayırt edemez hale gelirler.
İnsanların arasındaki farklardan çok aralarındaki benzerlikleri görüyor olmasının çok daha güzel bir davranış olduğunu hatırlatıyor insana.