Ruhi Mücerret
Murat Menteş 2013 yılında tanıdığım yazarlardan. 2013 yılında Dublörün Dilemması’nı okumuş ve Türk Edebiyatı’nda okuduğum en farklı eserler arasına girmişti. Şansıma çok uzun bir zaman geçmeden Murat Menteş’in yeni bir kitabı çıkınca, ilk fırsatta alarak okudum ve bu eserini de çok beğendim.
İlk sayfalarda reklamlar ile ilgili çok fazla referans olması, “sanırım reklam almış” diye bir izlenim oluşturmuştu üzerimde ancak okudukça amacını anladım ve Menteş beni şaşırtmayı başarmış oldu.
Kitapta birkaç referans çok dikkatimi çekti, öncelikle Necronomicon gibi bir referansın bu kitapta yer alması çok ilginç geldi bana. Sonrasında Emrah Serbes’ten “İdam Sehpasındaki Fiskos” isimli kitabın geleceğini öğrendim. Bu da mı bir reklam diye de düşünmeden edemedim, hala bu konu benim için bir soru işareti.
Okurken insanın üzerinde bir Tarantino filmi izlenimi bırakıyor bu kitap. Bu konu ile ilgili Aktüel Kültür Sanat’ın Ruhi Mücerret ile ilgili yazısında beğendiğim çeşitli yorumlar yapılmış. “Bazen Ruhi Mücerret’in filozof dostu Avni Vav’ın sözleri ve saptamalarıyla Tanpınar‘ın deruni ikliminde geziniyoruz, bazen ışık hızıyla Tarantino‘nun absürt aksiyon dünyasına geçiş yapıyoruz…”
Ruhi Mücerret isimli 100 yaşını aşmış bir İstiklal Harbi gazisinin çevresinde olan olayları farklı kişilerin gözlerinden okuyarak kendimizi büyük bir aksiyonun içinde bulmaktayız. Dublörün Dilemması’na da ufak göndermeler bulunmakta.