Dublörün Dilemması
Dublörün Dilemması, Murat Menteş tarafından 2005 yılında yazılmış ve İletişim Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. 2013 yılına kadar niye bu kitaptan haberimin olmadığını sorguladığım bir kitap oldu.
Türk edebiyatında karşılaştığım nadir kitaplardan biri bu kitaptır. Kitabı bitirdiğimde neden ana dilinde yazılmış bir kitap okunması gerektiğini anladım. Yazara gerçekten Türkçe’nin sınırlarını zorlayarak, bildiğimiz modern toplumu bize eğlenceli bir şekilde anlattığı için teşekkür etmek istiyorum.
Karakterler
Kitapta geçen karakterlerin isimlerinden, geçen olayların kurgusuna yapılandırmasına kadar gerçekten mükemmel bir eser. Karakter isimlerinden beni en çok eğlendirenler; Nuh Tufan, İbrahim Kurban, Dilara Dilemma, Umur Samaz ve eşi Su Samaz’dır.
Türkçenin sınırlarını zorlayarak, bildiğimiz modern toplumu eğlenceli bir şekilde anlatmaktaAnlatım
Olaylar birkaç karakterin bakış açısından bölüm bölüm anlatılmakta. Bazı bölümlerde bir önceki kişinin bakış açısının dışında aynı olayları farklı şekillerde de görmekteyiz. Bu açıdan bana George RR Martin’in yazım tarzını anımsattı.Farklı bakış açılarını kullanması George RR Martin’in yazım tarzını anımsatmakta Anlatıcılarımız sırası ile Nuh Tufan, İbrahim Kurban, Habip Hobo ve Ferruh Ferman. Kitaba ilk başladığımda ne tür birşey ile karşılacağımı hiç bir şekilde tahmin edememiştim. Hatta garip alt bölüm başlıkları sebebi ile birbirinden bağımsız hikayeciklerden oluşan bir kitap olduğunu düşünmeye başlamıştım, ama ilk kısmı atladıktan sonra elinizden bırakmak istemeyecek ve büyük bir hız ile bitireceksiniz.
Biz bu çağın fiyakalı kaybedenleriyiz.
Orhan Gencebay çalarken arabadan inilmez kaptan.
Bir erkeğin hayatında, tesadüflerin toplamından fazla bir şey yoktur…
Aradan zaman geçtikten sonra tekrar okunabilecek güzel kitaplardan biriydi. Sinemaya aktarılsa izlemekten zevk alabileceğimi düşünüyorum.
Murat Menteş’in 2013 yılında çıkan Ruhi Mücerret isimli kitabı da en az Dublörün Dilemma’sı kadar heyecanlı güzel bir kitap.